Tel. 937 411 030 · Fax 937 411 265 · cbrossa@cresidusmaresme.com
Els residus municipals 
El Consorci 
El Centre Integral de Valorització de Residus 
Emissions i Energia 
Premsa 
Contacta 
Perfil del Contractant 
Tràmits i gestions 
Política de privacitat 
NOTÍCIES << tornar
01/09/2020
​El Consorci per al Tractament de RSU del Maresme aprova el projecte constructiu del Parc Circular Mataró-Maresme
El projecte, pioner a Europa, compta amb un pressupost per a la primera fase de 6,5 milions d'euros i serà una referència en Economia Circular des de la primera pedra
La Junta General del Consorci per al Tractament de RSU del Maresme ha aprovat en el projecte constructiu de la 1ª fase del nou Parc Circular Mataró-Maresme, que s’ubicarà al Polígon de Mata-Rocafonda de Mataró. Un projecte pioner a Europa, disruptiu i innovador, el qual incorporarà des de la primera pedra tots els criteris de sostenibilitat, de disseny i tècnica constructiva, que el propi Parc promou en matèria d’Economia Circular.

Més enllà de les activitats industrials i/o tecnològiques de les fases posteriors del Parc, el projecte més emblemàtic d’aquesta 1ª fase d’actuacions és l’Espai Refer. Es tracta d’un conjunt de serveis gratuïts per a la ciutadania destinats a la prevenció de residus, la reparació i la preparació per a la reutilització, amb una clara vocació d’integració social.

L’Espai Refer inclourà assessorament per a l’autoreparació en diferents àmbits (informàtica i aparells electrònics, fusteria i mobiliari, bicicletes, tèxtil, bricolatge domèstic, etc.), així com formació i xerrades, espai d’intercanvi i botiga de productes de segona mà, horts socials, actuacions contra el malbaratament alimentari, Scrap Store, biblioteca de les coses, servei de vaixella reutilitzable, etc., i tots aquells projectes de caire social considerats viables que puguin estar relacionats amb aquestes activitats.
 
Amb un pressupost constructiu de 6,5 milions d’euros, aquest projecte es defineix a si mateix com a singular. Però més enllà de la singularitat del seu excepcional disseny realitzat per Julià Arquitectes Associats, el projecte es fa únic i innovador a l’incloure actuacions específiques de circularitat que parteixen en tot moment dels fonaments pedagògics vinculats als valors de l’economia circular i n’aborda qüestions clau, com l’adequada gestió energètica de l’edifici, el control del seu cicle de l’aigua, la selecció estratègica dels seus materials, el foment de la salut dels seus usuaris i la promoció de la biodiversitat ambiental. Tot plegat, a través d’un edifici que s’aproxima als objectius NZEB (Nearly Zero Energy Building) plantejats per les directives europees, generant valor afegit des d’un punt de vista arquitectònic i ambiental.
 
En aquesta línia, el nou edifici de la 1ª fase del Parc Circular Mataró-Maresme vol manifestar aquest canvi de paradigma necessari també en la industria de la construcció: utilitza materials “fets per ser fets de nou”, amb menor consum d’energia, incorpora abundants solucions de control passiu per a la reducció del consum energètic durant la vida útil de l’edifici, i també utilitza diversos sistemes d’energia renovable.

En termes arquitectònics, la proposta també vol socialitzar i normalitzar la presència de materials i/o elements aprofitats i/o recuperats en la construcció i l’equipament del propi edifici, entenent aquesta presència com una capa més de la història i gestió de l’edifici.
 
El projecte es durà a terme als antics terrenys que ocupava la Cooperativa Obrera Cristalleries de Mataró (1919-2008). Una de les apostes d’aprofitament i ciclabilitat és la utilització de materials presents en el propi solar, intentant connectar amb la pròpia biografia de la parcel·la. Com a exemple, s’aprofiten per a la coloració dels paviments interiors els àrids de vidre esmicolat de diversos colors que s’acumulaven a la parcel·la com a residu de l’antiga fàbrica.
 
Des d’un punt de vista arquitectònic, el projecte planteja una estratègia de visibilització desacomplexada dels diferents sistemes estructurals i constructius, així com de condicionament i serveis de l’edifici, amb la voluntat clara de comunicar a usuaris i visitants el seu funcionament. Es tracta d’una estratègia pedagògica que busca explicar a la societat els valors del propi edifici com a exemple del rol que un “edifici circular” pot desenvolupar a nivell social, ambiental i climàtic, en un context de crisi climàtica.

Tant les obres inicials de preparació i adequació de la parcel·la on s’ubicarà aquesta 1ª fase, com les de construcció de l’edifici, es licitaran mitjançant concurs públic. La primera licitació, amb un pressupost aproximat de 500 mil euros, ja està en marxa i es preveu estigui adjudicada per iniciar els treballs al mes d’octubre, coincidint amb l’inici de la licitació administrativa de les obres d’edificació. L’aprovació oficial del projecte constructiu es va fer en el decurs de la Junta General del Consorci per al Tractament de RSU del Maresme celebrada el passat 15 de juliol.
 
 
Carrer de la Teixidora, 83, 08302 Mataró (Barcelona)
Tel. 937 411 030 · Fax 937 411 265
cbrossa@cresidusmaresme.com

[Web creada per Duma Interactiva]